1. Permanenttikäsittelyissä käytetään eri nimityksiä sen mukaan, minkälaisia lopputuloksia tavoitellaan. Yleisesti se sisältää kaikki käsittelyt joissa hiuksen proteeinirakennetta koossa pitäviä rikkisidoksia ensin katkaistaan ja sen jälkeen uudelleen kiinnitetään. Permanentti on sellainen menetelmä jossa lopputulos hiuksissa on kihara. Tuki- ja rakennekäsittelyissä hiukset taipuvat tai kohoavat hiuspohjasta ulospäin vaihtelevassa määrin. Aiemmin sitä käsittelyä kutsuttiin minivogue tai tyvikohotus. Hiusten suoristaminen on myös permanenttikäsittely. Permanenttikäsittelyissä hiusten rakenne muuttuu pysyvästi.
2. Orto- ja parakeratiinit ovat kahdet hiuskeratiinit. Ortokeratiini on kierteinen ja parakeratiini laskosmainen. Kuitusolun proteiinista osa on ortokeratiinia ja osa parakeratiinia. Hius on kihara silloin kun kaikkien kuitusolujen sisältämät orto- ja parakeratiinit sijoittuvat soluissa vastakkaisille puolelle. Hius on suora silloin kun keratiinilaadut sijoittuvat kuitusolujen sisälle. Taipuisat hiukset syntyvät näiden ääripäiden välillä olevista muunnelmista.
3.Rastakiharakimppu syntyy kun hius on kierteellä pituussuunnassa itsensä ympäri.
4. Proteiiniketjuja pitäisi pystyä siirtämään suhteessa toisiinsa, jotta hiuksen taipuisuus muuttuisi. Näiden proteeiniketjujen (eli orto- ja parakeratiinit) siirtäminen tehdään veden avulla. Silloin kun hiukset ovat vesimärät, vesi katkaisee vety-ja suolasidokset, jolloin hius voi venyä. Sen lisäksi parakeratiinin muoto säilyy laskoksellisena. Sen sijaan ortokeratiinin kierteet oikenevat, ja keratiiniketjut muistuttavat parakeratiinin laskoksellisuutta. Ortokeratiinin kierteiden oikeneminen mahdollistaa hiuksen venymisen vesimärkänä. Sitten vesimärkää hiusta voimakkaasti venyttäen kierrätetään rullan ympärille, jolloin proteiiniketjut siirtyvät toisiinsa ja rikkisidokset jännittyvät.
5. Jos vesimärkää hiusta venyttää liian paljon rullauksen aikana hiuksiin tulee voimakkaat rakennevauriot. Se tarkoittaa sitä että hiuksen rikkisidokset ovat katkenneet. Hius ei pysty venymään loputtomiin koska vesi ei pysty katkaisemaan rikkisidoksia.
6. Hiuksen tyvessä saattaa olla luonnon rasvaa, talia, joka estää veden imeytymistä tyviosiin, jolloin hius ei veny tyviosasta samalla tavalla kuin muualta. Hiuksen pinnassakin saattaa olla vettä hylkivää rasvamaista ainesosaa tai muovia. Permanentti on näiden syiden takia tärkeä huolellisesti pestä sampoolla jotta hiukset venyy/kostuu mahdollisemman tasaisesti.
7. On hyvä välttää liian voimakkaita pesuotteita hiuspohjassa ennen permanenttia sen takia että se poistaa hiuspohjasta luonnollisen talin, joka suojaa ihoa permanenttiaineiden sisältämiltä ihoa ärsyttäviltä ainesosilta. Liian voimakas hieronta tai pesu voi ärsyttää ihoa.
8. Kuivan hiuksen rullaamista ei suositella sen takia että hius ei veny alfakeratiinimuodossaan eikä keratiiniketjujen rikkisidoksia saada suhteessa toisiinsa paljon siirtymään.
9. Kiharien epätasaisuus voi johtua siitä että hiusten leikkaus on estänyt tasaisen kiristyksen rullauksen aikana ja/tai öljy, silikoni ja muovit ovat estäneet hiusta kostumasta, jolloin hius ei veny ja kiristys jää vähäiseksi tai epätasaiseksi.
10. Permanentin edeltävän hiusten pesun ongelma voi olla että sampoon sisältämät anioniset tensidit ärsyttävät ihoa.
11. Syväpuhdistavaa sampoota verrataan astianpesuaineeseen sen takia että niissä on saman kaltainen tensidikoostumus. Varmaankin astianpesuainetta voi käyttää hiusten pesussa mutta se voi ärsyttää ihoa aika lailla koska siinä ei kauheasti ole mitään hoitavaa ainetta.
12. Hoitavien aineiden hyödyt ovat että: ne poistavat hiuksen sähköisyyttä, kosteuttaa niitä, pehmittää, muodostaa suojaavan kalvon niiden pinnalle tai suojaa niitä UV-säteilyltä.
13. Permanentissa käytettävät työvälineet ja niiden merkitys:
a. Suojauksessa: Asiakas täytyy suojata kosteutta läpäisemättömällä kapalla ja niskaliuskalla. Levitysvaiheessa voidaan myös laittaa asiakkaan hartioille pyyhe ja suojata kasvot nauhavanulla rullatun alueen ympäri. Kampaajan täytyy käyttää hanskoja suojakseen kädet permanenttiaineilta ja kiinnitysaineilta.
b. Rullaaminen: Hiukset jaotellaan permanenttikammalla ja osat otetaan piikkipäällä varoen asiakkaan hiuspohjaa. Rullaamisessa käytetään latvapaperia. Permanenttirullat ovat ei- metallisia välineitä, jotka kestävät usein toistuvaa pesua ja kemikaaleja. Rulla kiinnitetään paikoilleen kumi- tai silikonilenkillä, kampauspiikillä tai työvälineessä itsessään olevalla kiinnittimellä. Sitten muovipiikeillä rullat voi kiinnittää yhteen.
c. Tuotteen levittäminen: Permanenttineste levitetään hiuksiin nokallisesta tuotepakkauksesta. Aineen voi myös levittää sienen tai muun imukykyisen materiaalin avulla muovikulhosta annostellen. Geelimäiset aineet levitetään siveltimellä tai nokkapullolla.
d. Tuotteen vaikutusaika: Vaikutusaikana hiukset suojataa muovihupulla tai -kelmulla. Sen lisäksi voi myös käyttää lämpölaitteita.
e. Kiinnittäminen: Kiinnitysaine levitetään kiinnitysainepullon nokalla, levityssienellä tai nokkapullolla. Tuotteen laimentamiseen tarvitaan astia ja mitta.
14. Hiukset saadaan taipumaan pyöreästi permanenttirullilla, patukoilla, tai muilla vastaavilla pyöreillä työvälineillä.
15. Nämä asiat vaikuttavat valmiin permanenttikiharan kokoon: hiuksen pysyvät rakennevauriot hiuksen eri osissa, hiusten jännittyminen eli venyminen rullauksen aikana, rullan koko sekä hiusten pituus. Sen lisäksi siihen vaikuttaa permanenttiaineen sopivuus, onko permanenttiaineen tasainen levitys ja sopiva vaikutus aika sekä permanentin kiinnitysvaiheen asianmukaisuus.
16. Voimakkaasti rakennevaurioituneen hiuksen rikkisidokset saattavat katketa prosessin aikana lähes kokonaan jolloin hius ei jaksa kihartua.
17. Mitä paksumpi kerros hiuksia yhdelle rullalle kiertyy, sitä suurempi on kiharan läpimitan ero latvan ja tyven välillä. Mitä pienempi rulla, sitä pienempi kihara.
18. Tyvialueen kihara usein vaikutta loivemmalta kuin latvan kihara koska hiuksiin vaikuttaa maan vetovoima. Eli mitä pidempi hius on, sitä enemmän maan vetovoima vetää sitä kohti maata, jolloin kauimpana maasta oleva tyvialueen kihara näyttää suoremmalta kuin latvat.
Lähde: Väriä ja Kiharaa kirja, Taivuttamisen iloa permanenttikäsittelyissä, s.163-177.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti