1. Melaniini on hiusten luonnollinen väriaine ja sitä on kahdenlaista. On olemassa rakeista (eumelaniini) ja hajanaista (feomelaniini) melaniinia. Eumelaniini heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa. Feomelaniini heijastaa keltaista ja punaista valoa.
2. Hiusnystyn monihaaraiset melanosyyttisolut tuottavat melaniinia. Haarakkeiden avulla ne vievät melaniiniväriainetta kuitusoluihin. Melaniini valmistuu melanosyyttisolussa ainoastaan jos verenkierrossa on väritöntä tyrosiiniaminohappoa. Tyrosiini on melaniinin raaka-aine ja sitä voi saada ravinnosta. Melanosyyttisolun pitää tuottaa tyrosinaasientsyymiä (apukemikaali) jotta tyrosiinista voi valmistaa melaniinia.
3. Geenit voivat ohjata melaniinintuotannon loppumista tai vähentymistä missä iässä tahansa. Ylensä ihmisten geeniperimässä on tieto joka ohjaa melaanin tuotannon lopettamista melanosyytissä iän karttuessa.
4. Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa melanosyyttisolut eivät pysty tuottamaan melaniinia. Se näkyy pälvinä ihossa ja sen alueen kasvavissa hiuksissa.
5. Melaniinintuotannon loppuminen tai vähentyminen melanosyytissä aiheuttaa harmaantumista.
6. Hiuksissa voi olla kolme erilaista melaniinia. Ne ovat eumelaniini (rakeinen väriaine), feomelaniini (hajainen väriaine) ja sekamelaniini. Eumelaniini heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa. Niiden värien sekoitus keskenään näyttää ruskealta ja eumelaniini määrää hiusten tummuuden. Feomelaniini heijastaa keltaista ja punaista valoa. Punahiuksisilla ihmisillä on eniten feomelaniinia hiuksissa. Sekamelaniini koostuu eu- ja feomelaniinien ominaisuuksista. Jokaisella ihmisellä on eu- ja feomelaniineja jonkin verran (paitsi harmaantuneet ja albiinohiukset).
7. Henna värin mukana voi olla metalleja jotka värjäyksen yhteydessä edistävät hapen vapautumista seuraavassa hapettumiseen perustavassa värjäyksessä. Siitä voi ilmaantua pysyviä happivaurioita.
8. Suoravärin voi tunnistaa INCI-listan ja koostumuksen perusteella. Tavallisimmat suoraväriainesosatyypit ovat: basic blue 4, acid brown 6, pigment yellow 13, disperce orange 3, direct red 80, picramic acid, 2-nitro-p-phenylenediamine ja 6-nitro-o-toluidine. Eli englanninkielinen värin nimi ja numero näkyy INCI-listassa. Suoraväriainesosat eivät muuta väriään pakkauksessa, värivalmisteen aikana tai sen jälkeen ja värivalmiste tulee ulos pakkauksesta värillisenä.
9. Suoravärit voivat tilapäisesti tai pysyvästi kiinnittyä hiusrakenteeseen. Usein tilapäisesti kiinnittyvät suoravärit ovat sampoissa, hoitoaineissa tai muotoilutuotteissa jotka värjäävät hiuksia. Ne ovat usein sellaisissa värivalmisteissa joihin ei lisätä hapettavia ainesosia. Esimerkiksi sävytteissä tai värivaahdoissa. Pysyvästi hiusrakenteeseen kiinnittyvät suoravärit näkyvät vaalennuksissa sekä kesto- ja kevytväreissä.
10. Sähkökemiallisesti kiinnittyviä suoraväriainesosia on kahdenlaista: negatiivisesti ja positiivisesti varautuneita. Negatiivisesti varautuneet kiinnittyvät hiuskeratiininpositiivisesti varautunisiin kohtiin, ja positiivisesti varautuneet suoraväriainesosat kiinnittyvät negatiivisiin kohtiin.
11. Hapettuvat väriainesosat kutsutaan esiväriaineeksi sen takia että ne ovat värittömiä.
12. Kesto ja kevytväreissä käytetään esiväriaineita koska ne ovat hapettumiseen perustuvia hiusvärivalmisteita.
13. Musta hennatatuointi sisältää parafenyleenidiamiini (p-phe-nylenediamine) ainesosaa joka kuuluu voimakkaimmin allergiaa aiheuttaviin kosmeettisiin hapeuttuviin väriainesosiin.
14. Rakennevaurio hiuksiin syntyy kun vapaita happiatomeja vapautuu ilmaan ja auringon energia hajottaa ilmassa olevia otsonimolekyylejä (O3). Vapaat happiatomit katkaisevat hiuksen proteiini rakenteessa olevia rikkisidoksia ja aiheuttaa pysyviä rakennevaurioita.
15. Vaalennusainekäsittelyt aiheuttavat eniten vaurioita hiuksiin koska ne sisältävät persulfaatteja jotka ovat tehokkaita hapenvapauttajia.
16. Haarautuneen hiuksen latva hajoaa loppullisesti kun hius katkeaa kemiallisen värjäyksen yhteydessä.
17. Happivaurioitunut hius on märkänä purukumimaisesti venyvä ja kuivana rapisten hajoava. Sen lisäksi vauriot näkyvät hiuksissa kiillottomuutena, sähköistymisenä, hiusten tunnun karkeutumisena, hiusten helppona takkuuntumisena, latvojen haarautumisena ja vaikeana selvittämisenä. Happivauriot voi olla hankala tunnistaa koska ei aina tiedetä mitä asiakkaan hiuksiin on aikaisemmin tehty.
18. Happivauriot otetaan huomioon ennen hiusten käsittelyä tarkan hiusanalysoinnin avulla. On tärkeä yrittää saada selville kuinka monta hapetuskäsittelyä hiuksen pituuden eri osissa on. Sen perusteella voi miettiä mikä värjäysmenetelmä parhaiten sopii hiuksiin.
Lähde:
1. Väriä ja kiharaa kirja (s.59-88)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti