Permanenttiaineiden INCI listat ja niiden tehtävät tuotteessa:
Permanenttiaine A sisältää:
Aqua-
(vesi, perusraaka-aine)
Cysteamine HCL-
(1. Kiharoiva/suoristava aine- muokkaa hiusten kemiallista rakennetta, jolloin ne saadaan haluttuun muotoon. 2. antioksidantti- Estää hapen aiheuttamia reaktioita ja auttaa siten välttämään tuotteen tai tuotteen ainesosien hapettumisen ja härskiintymisen. 3. Pelkistävä aine- muuttaa toisen aineen kemiallista rakennetta lisäämällä vetyä tai poistamalla happea. )
Ethanolamine
(puskuroiva aine- stabiloi kosmeettisen valmisteen pH:n. allergisoiva)
Oleth-20
(1. puhdistava aine- auttaa pitämään kehon pinnan puhtaana. 2. pinta-aktiivinen aine- vähentää kosmeettisen valmisteen pintajännitystä ja helpottaa tuotteen tasaista levittämistä)
Ammonium Bicarbonate
(Puskuroiva aine- Stabiloi kosmeettisen valmisteen pH:n. Elintarvikelisäaine E503 ammoniumkarbonaatti)
Styrene/PVP Copolymer
(1.Kalvonmuodostaja- muodostaa yhtenäisen kalvon ihon, hiuksien tai kynsien pinnalle. 2. Opalisoiva aine- vähentää kosmeettisen tuotteen läpinäkyvyyttä tai läpikuultavuutta.)
Pentasodium Pentetate
(Kelatoiva aine- Reagoi ja muodostaa komplekseja metalli-ionien kanssa, jotka voivat vaikuttaa kosmeettisen valmisteen säilyvyyteen ja/tai ulkonäköön.)
Permanenttiaine B s
isältää: (ne jotka ovat samoja en kertaa uudelleen, voi katsoa A aineesta ainesosien selitykset)
Aqua
Cysteamine HCL
Ethanolamine
Ammonium Bicarbonate
Oleth-20
Styrene/VP Copolymer
Pentasodium Pentetate
Magnesium Carbonate
(Epäorgaaninen mineraalisuola, jota käytetään kosmetiikassa absorbenttina, opalisoivana aineena, väriaineena ja säätämään pH-arvoa. 2. Sideaine- edistää kosmeettisen valmisteen koossapysymistä. 3. Ominaistiheyttä säätelevä aine.)
Sodium Laureth-40
Sulfate
(Puhdistava aine)
Sodium Hydroxide
(1. Denaturoiva aine- Tekee kosmeettisen valmisteen tai sen ainesosan nautintakelvottomaksi. Lisätään useimmiten etanolia sisältävään kosmetiikkaan. 2. Puskuroiva aine. Elintarvikelisäaine E524. Natriumhydroksidi. Hapot ja happamuudensäätöaineet)
Sorbic Acid
(Säilöntäaine-Estää ensisijaisesti mikro-organismien kasvua kosmetiikassa.)
Permanenttiaine C
sisältää:
Aqua
Cysteamine HCL
Aminomethyl Propanol
Oleth-20
Styrene/PVP Copolymer
Pentasodium Pentetate.
Kiinniteaine
Multiwave Sensitive Neutralizer sisältää:
Aqua
Sodium Bromate
(Hapettava aine- Muuttaa toisen yhdisteen kemiallista rakennetta lisäämällä siihen happea tai poistamalla siitä vetyä.)
Laureth-23
(1.Puhdistava aine 2. Emulgaattori- Alentaa pintäjännitystä ja auttaa muodostamaan toisiinsa sekoittumattomien nesteiden hienojakoisia seoksia. 3. Pinta-aktiivinen aine- Vähentää kosmeettisen valmisteen pintajännitystä ja helpottaa tuotteen tasaista levittämistä.)
PEG-40 Hydrogenated
Castor Oil
(Ihoa hoitava aine)
Multiwave Sensitive
jälkikäsittelyaine sisältää:
Aqua
Citric acid
(Hajua peittävä aine, puskuroiva aine, kelatoiva aine. Elintarvikelisäaine E330. Sitruunahappo. Hapettumisenestoaine, hapot ja happamuudensäätöaineet. -Evira 2007)
Cetrimonium Chloride
(1. antimikrobinen aine- auttaa vähentämään mikrobien kasvua iholla. 2. antistaattinen aine- neutraloi pintojen sähkövarauksia ja vähentää siten staattista sähköä. 3. emulgaattori, säilöntäaine ja pinta-aktiivinen aine.)
PEG-40 Hydrogenated
Castrol Oil
Styrene PVP Copolymer
INCI-listojen lähde:
http://www.incihaku.fi
2. Hiuksen mikrorakenteen kolme kemiallista siltaa ovat:
a.
Suolasidos
b.
Vetysidos
c.
Rikkisidos- rikkisidoksilla on suurin merkitys hiuksen pysyvän kihartumisen kannalta, koska se ylläpitää hiuksen muotoa.
3.
Permanentin prosessi lyhyesti selitetty:
1. Ensin pestään hiukset, jolloin vesi katkaisee hiuksen keratiinirakenteessa olevat vety- ja suolasidokset. Kun vety- ja suolasidokset katkeavat, hiuksesta tulee venyvä ja muotoiltava.
2. Pesun jälkeen hiukset kierretään rullille. Sen jälkeen hiuksiin levitetään permanenttineste ja annetaan vaikuttaa.
3. Kevyesti huuhdella juoksevalla vedellä aine pois hiuksista. Sitten lisätään kiinnitysneste ja annetaan vaikuttaa käyttöohjeiden mukaisesti. Sen jälkeen rullat puretaan ja lisätään kiinnitysnestettä. Vaikutusajan jälkeen pestään neste pois hiuksista vedellä ja lisätään hiuksiin hoitoainetta tarpeiden mukaan.
4. Sitten hiukset kuivataan, jolloin vesi poistuu hiuksista ja vety- suolasidokset palaavat ennalleen.
4. Permanentin vaikuttavat ainesosat ja niiden tehtävät tuotteessa:
Pelkistävät ainesosat (luovuttavat vetyä ja katkaisevat rikkisidoksia)
:
Esim. thioglycolic acid, ammonium thioglycolate, thiolactic acid, ammonium thiolactate, diammonium dithioglycolate, cysteine HCL, glyceryl thiooglycolate
5.
Emäksiseksi tekevät ainesosat (vety voi vapautua pelkistimestä):
Esim. ammonium hydroxide/ammonia ethanolamine
Emäksisen ainesosan tehtävä on auttaa pelkistävää ainesosaa luovuttamaan vetyä. Ammoniakkia on käytetty pitkään, mutta sen tuoksu on pistävä ja epämiellyttävä. Sen sijaan ihmiset ovat alkaneet käyttämään etanoliamiinia ajatellen että se olisi parempi/turvallisempi vaihtoehto. Molemmat voivat aiheuttaa allergiaa.
6. Näin tapahtuu hiuksen mikrorakenteessa kun hiuksiin laitetaan permanenttiainetta: Hius kostutetaan emäksisellä liuoksella, joka sisältää pelkistintä, kuten tioglykolihappoa. Se luovuttaa vetyatomeja, jotka sitoutuvat rikkiatomeihin, jolloin se rikkisidos katkeaa.
7. Emäs- ja hapanpermanentin pH'n erot: Emäspermanentin pH on 7-8 ja hapanpermanentin pH on 6-7. Hapanpermanentin hyöty hiuksiin on että se ei neutraalina tai hieman happamana liuoksena ärsytä ihoa niin voimakkaasti kuin emäksiset liuokset.
8. Permanenttiaine valitaan hiuksen rakennevaurioiden määrän mukaisesti.
9. Rakennevaurioituneelle hiukselle tarkoitetut permanenttiaineet sisältävät vähemmän pelkistäviä ainesosia, lievästi rakennevaurioituneelle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät enemmän pelkistäviä ainesosia ja täysin vaurioitumattomalle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät eniten pelkistäviä ainesosia.
10. Lisälämpö vaikuttaa permanenttiaineen tehoon niin että se nopeuttaa vaikutusaikaa. Vedyn vapautuminen permanenttiaineesta on nopeampaa kuin huoneenlämmössä, joten se on hyvä muistaa kun käyttää lisälämpöä.
11. Permanenttiaineen olomuodot ja niiden erot
Nestemäinen permanenttiaine- Käytetään silloin kun hiusten tulee kastua kokonaan permanenttiaineella. Neste imeytyy hiuksiin helposti, sillä hiusproteiini imee itseensä vettä ja siihen liuenneita ainesosia.
Vaahtomainen permanenttiaine-Nesteytyy hetken kuluttua levityksestä ja imeytyy hiuksiin nestemäisen tuotteen tavoin. Voidaan jossain määrin säästyä permanenttiaineen valumiselta hiuspohjaan.
Geelimäinen permanenttiaine- Hyvä käyttää silloin jos halutaan levittää permanenttiainetta vain tiettyyn kohtaan, esim. tyveen.
12. Permanenttiaineen levityksessä kannattaa tehdä pienin erin, useampaan kertaan jos hius on ehjärakenteinen. Sen lisäksi ei kannata liikaa laittaa kerralla ettei ainetta valu asiakkaan päälle turhaan ja levitys on tasainen.
13. Happivaurioituneelle hiukselle permanenttiaineen vaikutusaika on lyhyempi verrattuna ehjärakenteiseen luonnolliseen hiukseen, joten ainetta voi ensin levittää luonnolliseen hiukseen ja sitten happivaurioituneelle hiukselle.
14. Kihara on valmis jos hius on menettänyt sille luontaisen jäntevyyden ja riittävä määrä rikkisidoksia on katkennut. Sen voi tarkistaa varovasti avaamalla rullia ja katsomalla onko kihara muodostunut hiuksiin.
15. Kiinnitysaineen tärkein vaikuttava ainesosa on
vetyperoksidi (hydrogen peroxide).
16. Kiinnitysvaiheessa hiuksiin lisätään vapaita happiatomeja jotka sitovat itseensä kaksi vetyatomia, jolloin syntyy vettä. Kun vetyatomi irtoaa rikkiatomista, rikkiatomi kiinnittyy lähimpänä olevaan toiseen rikkiatomiin, jolloin niiden välille syntyy vahva kovalenttinen rikkisidos.
17. Permanenttiaineen huuhtelu ennen kiinnitysainetta on vapaaehtoinen. Useimmiten huuhtelu tehdään jos halutaan vähentää permanenttiaineen (tioglykolihappo) hajua hiuksissa.
18. Kiinnitysaine tulee levittää niskasta alkaen, jolloin jokaiselle työvälineelle ja hiukselle saadaan laimentumatonta, tehokasta kiinnitysainetta.
19. Valmistajan käyttöohjetta on noudatettava tarkasti kiinnitysaineen vaikutusajassa koska vaikutusajan ylittäminen tai jatkuva uuden kiinnitysaineen lisääminen hiuksiin vaikutusajalla lisää happivaurioita hiuksiin. Silloin kihara alkaa suoristua syntyvien happivaurioiden vuoksi. Sen lisäksi vaikutusajan lyhentäminen vaarantaa rikkisidoksien kiinnittymisen, jolloin hiukset jäävät suoremmiksi.
20. Kaksivaiheisella kiinnityksellä tehdään kahdessa vaiheessa: 1. Ensin kiinnitysainetta levitetään rullien päälle tasaisesti. Vaikutusajan jälkeen rullat poistetaan hiuksista. 2. Kiinnitysainetta lisätään rullilta purettuihin hiuksiin varovasti hiuksia puristellen. Toisen vaiheen jälkeen hiukset huuhdellaan vedellä.
Lähde:
Väriä ja kiharaa kirja, s. 194-207.