tiistai 18. marraskuuta 2014

Värien merkitys

Värit koetaan vain näköaistin kautta. Värien valoaallot on todettu vaikuttavan ihmisten mielialaan. Päävärit väriympyrässä ovat punainen, sininen ja keltainen. Välivärit ovat vihreä, oranssi ja violetti. Vastavärit ovat punainen/vihreä, sininen/oranssi, ja keltainen/violetti. Ruskea, musta, harmaa ja valkoinen ovat neutraaleja värejä.

Värit ovat usein yhdistetty tunneperäisesti ja objektiivisesti. Esimerkiksi punainen väri on usein yhdistetty tuleen ja vereen. Punaisen väri luonne on toiminnallisuus ja vitaalisuus. Värinä se myös symboloi armollisuutta, heikkoutta ja rakkautta.

Sininen väri on yhdistetty avaruuteen, taivaaseen ja veteen. Se myös symboloi hengellisiä yhteyksiä kulttuurissa ja usein liitetään rauhaan. Värinä se myös edustaa luotettavuutta, levollisuutta/mielenrauhaa ja tyytyväisyyttä. Vaalean siniset sävyt  viestii positiivisia ja iloisia asioita, kun tummansiniset sävyt viestii vakavimpia asioita.

Keltainen väri on tunneperäisesti yhdistetty iloisuuteen ja objektiivisesti auringonvaloon. Keltaisen värin luonne on iloisuus ja se usein symboloi toivoa. Keltainen on myös liitetty vaaraan, mutta ei niin vahvasti kuin punainen väri.

Vihreä väri edustaa elämää ja luontoa, se on myös yhdistetty vahingollisuuteen. Vihreän värin luonne on levottomuus ja kärsivällisyys. Tumman vihreät sävyt yhdistetään maskuliinisuuteen ja ulkoiluun. Psykologien mukaan vihreä väri viestii selkeyttä, varmuutta, itseluottamusta ja emotionaalista tasapainoa.  Se on myös yhdistetty mustasukkaisuuteen ja kateuteen.

Oranssi väri on tunneperäisesti liitetty verenkuohoon ja hehkuun. Objektiivisesti se yhdistetään appelsiiniiin, auringonlaskuun ja tuleen. Värin luonne on kuvailtu ärsyttävänä ja rauhattomana.  Se on energinen ja eloisa väri. Oranssi ei usein viittaa vaaraan, mutta hankaluuksiin ja vaikeuksiin. Esimerkiksi oranssia usein käytetään kylteissä, merkitsemässä rakenne- tai huoltotöitä.

Violetti on tunneperäisesti yhdistynyt arvokkuuteen ja suruun. Objektiivisesti se yhdistyy kukkiin. Värinä violetti edustaa voimaa ja hengellisyyttä sekä rakastamista ja nostalgiaa. Luonteeltaan se voi viitata raskasmielisyyteen ja surullisuuteen.

Värejä on monenlaisia ja niitä voisi tutkia yhä enemmän. Itse olen tehnyt muutamia havaintoja eri väreistä. Esimerkiksi liikenne valot on hyvä esimerkki. Punainen valo tarkoittaa pysähtymistä, kun vihreä valo tarkoittaa menemistä. Tiettyjä värejä usein käytetään juhlakausina. Esimerkiksi Jouluna usein koristellaan punaisiin, vihreisiin, keltaisiin, kultaisiin, ja hopeisiin sävyihin. Halloween päivänä näkee eniten oranssia ja mustaa. Pääsiäisenä on paljon keltaista, vihreätä, violettia ym. (paljon pehmeitä/pastelli värejä). Väreillä on myös uskonnollinen ja maailmallinen merkitys. Esimerkiksi valkoinen symboloi puhtautta, siveyttä, ja viattomuutta. Musta taas edustaa loppua, kuolemaa ja surua.

Värit ovat minulle tärkeitä. Nautin nähdä eri värejä luonnossa. Oli se kaunis turkoosi väri Intian Valtameressä tai kauniit lämpimät sävyt Afrikan auringonlaskussa. Syksyllä iloitsen nähdä keltaista, oranssia ja punaisia sävyjä puissa. Keväällä kaikki raikkaat sävyt luonnossa piristävät mieltä ja tuovat toivoa harmaan ja pimeän talven jälkeen. Itse käytän eri värejä. En hirveesti tykkää käyttää pelkästään tummia sävyjä. Eniten tykkään raikkaista/pastelliväreistä. Esimerkiksi persikan koralli väri on yksi suosikki. Pidän mielummin vaaleita sävyjä paidoissa ja tummempia sävyjä housuissa. Valkoinen, pinkki, tummansininen ja useimmiten punertavat sävyt ovat kivoja. Itse vältän käyttää mustaa, oranssia, tumman keltaista, tiettyjä vihreitä sävyjä. Tykkään raikkaista väreistä. En tykkää sinapin keltaisesta, mutta tykkään vaaleasta auringon keltaisesta. Itse valitsen vaatteet sen perusteella mistä itse tykkään ja mikä sopii mun ihon/hiusten sävyyn. Talvella saatan pitää pinkkiä takkia, koska haluan väriä pimeään talveen. En seuraa ”kausi värejä” vain pukeudun sen mukaan mistä itse tykkään. Värit ovat ihania!

Lähteet
1.Maurice Deriberen kirjassaan “Le couleur dans les activites humaines. ” (Väri inhimillisissä toiminoissa estittämä taulukko)

2.https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/29872/Laine_Lauramaria.pdf?sequence=1


3.http://semiotiikka.com/varien-viestit/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti